تاریخچه برج میلاد :
درست است، که تهران در حدود ۲۳۰ سال قدت دارد، اما در همین مدت نسبتا کوتاه، پیشرفتهای تهران و امکاناتی رفاهی که در این شهر بزرگ ایجاد گردید، تهران را تبدیل به یک قطب گردشگری و تفریحات جذاب در ایران نمود. تهران پایتخت سرزمین پهناور ایران دیدنی هایی بسیار جذابی درون خود جای داده که یکی از آن ها برج میلاد تهران میباشد.
در هر نقطهای از این شهر که باشید، اگر دود و غبار مزاحم اجازه بدهد، برجی بلند با طراحی جالب را میبینید که در مهندسی، پرچمدار سازههای مدرن ایران به حساب می آید.
درخصوص پیشینه طراحی و ساخت برج میلاد، نظریه های متفاوتی وجود دارد. که به اعتقاد برخی مدت زمانی ایده ساخت برج میلاد به سالهای قبل از انقلاب برگردد. و بر این باورند ردپای ساخت یک برج مخابراتی، البته نه به سبک امروزی، در پروژههای ساخت و ساز شهری دوران پهلوی دوم وجود دارد. در حقیقت میگویند، که ساخت برج مخابراتی بخشی از پروژه عظیمی با وسعت ۵ میلیون مترمربع بود، که این پروژه با نام شهستان پهلوی شناخته میشد.
نظریه دیگر در خصوص ساخت برج میلاد:
البته نظریه دیگری، معرفی پروژه ساخت این برج را بعد از انقلاب میدانند، که مربوط به دهه هفتاد میباشد. در حقیقت بعد از مطرحشدن ایده ساخت یک نماد برای معرفی شهر تهران، کارهای اولیه آن که تحقیقات میدانی درخصوص یافتن بهترین نقطه از شهر برای احداث بود ، از همان زمان توسط شهرداری شروع شد، که طی این تحقیقات، از بین ۲۱ منطقه شهر تهران، ۴ منطقه پیشنهاد شد و درنهایت کوی نصر با استقبال زیادی مواجه گردید.
طبق گفته های غلامحسین کرباسچی، تایید زمان مطرحشدن ایده آن در بعد از انقلاب، به سفر وی به کشورهای خارجی در زمان ریاست شهرداری برمیگردد. او بیان نموده است که در این سفرها متوجه ساختمانهایی شده که علاوه بر سمبل شهربودن، جاذبهای گردشگری نیز بحساب می آیند و همین امر مسبب تقویت ایده ساخت برج میلاد شد. البته لازم به ذکر است که پیشنهاد ساخت سازه برج در سال ۷۰ و در زمان شهرداری مسعود رجبپور مطرح و پیگیری گردید.

مالک برج میلاد تهران :
مالک این برج شهرداری تهران میباشد. و هیچ یک از قسمتهای اداری و تجاری به فروش نمیرسد، و تنها امکان اجاره بخشهای مختلف آن از طریق ثبت قرارداد وجود دارد. در اصل برج میلاد تهران بخشی از اموال عمومی شهر تهران به حساب می آید و مالکیت خصوصی بر هیچ یک از قسمتهای مختلف آن وجود ندارد.
موقعیت جغرافیایی :
این برج شگفت انگیز در قسمت شمال غرب تهران، در منطقه 2 شهرداری واقع گردید. این برج در تپهای تقریبا ۶۲ هکتاری قرار دارد. و بلندترین نقطه تهران را به خود اختصاص میدهد؛ جایی در شمال منطقه گیشا (کوی نصر). همچنین این برج در میان بزرگراههای مهم تهران قرار گرفت. از سمت شمال به بزرگراه همت، از سمت جنوب به بزرگراه حکیم ، از سمت شرق با بزرگراه چمران و از غرب با بزرگراه شیخ فضلالله همجواری دارد.
همچنین بیمارستان میلاد که از بزرگترین و اصلی ترین بیمارستان های شهر تهران محسوب میشود، در حوالی سازه اصلی و در جهت شرقی آن واقع شد. از لحاظ محله ای برج میلاد در جنوب محله شهرک غرب و شمال محله گیشا قرار دارد. همچنین در شرق این برج، شهرک والفجر، و در سمت غرب برج پارک پردیسان قرار گرفت. همچنین بخشی از جنوب شرق این برج را پارک گفتوگو سرسبز میکند.

رتبه برج میلاد بین برج های جهان :
برج میلاد تهران با ۴۳۵ متر ارتفاع از شگفتیها و شاهکارهای معماری در ایران به حساب می آید، همینطور بلندترین سازه این شهر، سومین برج بلند خاورمیانه و ششمین برج مرتفع مخابراتی در جهان میباشد. در زمان حال مجموعه برج میلاد تهران نقش گستردهای در حوزه مخابرات و گردشگری ایفا میکند. همچنین این برج را با عنوان نماد شهر تهران در جهان میشناسند.
لازم به ذکر است که در میان برجها نامُتکی که سازههای بدون نگهدارنده همانند سیم و دکل تعریف میشود، رتبه نوزدهم را در جهان دارد، اما وقتی وسعت قابل کاربری ساختمان راس برج را بررسی میکنیم، با ۱۳ هزار متر زیربنا رتبه اول در جهان را به خود اختصاص میدهد. ارتفاع برج میلاد در حدود نصف برج خلیفه که ارتفاع آن به ۸۲۸ متر میرسد، میباشد.
امکانات :
- موزه مشاهیر برج میلاد
- سینما گیم برج میلاد
- اتاق فرار انیگما برج میلاد
- سالن پینت بال
- لیزریوم برج میلاد
- دلفیناریوم برج میلاد
- سکوی دید بسته برج میلاد
- گنبد فیروزهای ویا گنبد آسمان برج میلاد
- سکوی دید باز
- شهربازی برج میلاد
- محوطه برج میلاد
- مرکز همایشهای برج میلاد
- کافی شاپ برج میلاد
- موزه سکه برج میلاد
- موزه هدایا و دست نوشتههای شهرداری تهران
- بولینگ برج میلاد
- زیپ لاین برج میلاد
- پل معلق برج میلاد
- رستوران های برج میلاد
- فروشگاه شهروند و غرفهها مخصوص تبلیغات
- مهمانسرا مخصوص اقامت مهمانان شهرداری تهران
- آسانسورها و مسیرهای مخصوص رفتوآمد معلولان
- پارکینگ فضای بسته با ظرفیت ۱۰۰۰ خودرو و همچنین دو پارکینگ مسطح در فضای باز
- استودیوی حرفهای با تجهیزات کامل
- تاکسی سرویس
- کارواش
- نمازخانه
- سرویس بهداشتی و…

حقایقی جالب درباره این برج :
ساخت این برج از دی ماه، سال ۱۳۷۶ شروع و اتمام آن ۱۱ سال به طول انجامید.
به عقده بسیاری برج به روی گسل شهرک غرب واقع گردید.
ساخت آن بر اساس اصول مقاومسازی زلزله بوده و در صورت وقوع زلزله، این سازه پایدار می ماند.
مقاومت بالای این برج در مقابل طوفان و تندبادهایی با سرعت حداکثر ۲۲۰ کیلومتر بر سرعت .
به دلیل وجود سیمهای مسی که از نوک تا کف برج امتداد یافته، صاعقه آسیبی به برج نمی زد.
طبقهای در ارتفاع ۲۵۴ متری در ساختمان راس برج، واقع شد. که در زمان آتشسوزی، کاملا امن است، و میتوان از جان ۶۰۰ نفر تا زمان رسیدن نیروهای امداد محافظت نمود.
در سال ۱۳۸۰ به پیشنهاد شورای اسلامی شهر تهران و به مناسبت یکصدمین زادروز امام خمینی (ره)، بنیانگذار جمهوری اسلامی در ایران به نام برج میلاد تغییر یافت.
ساخت این برج ۱۱ سال به طول انجامید. که در ۸ سال ابتدایی تنها ۴۰ درصد از برج تکمیل شد، اما با پیگیری و سرعت بخشیدن به پروژه توسط محمدباقر قالیباف در سمت شهردار تهران، ۶۰ درصد بعدی در ۳۰ ماه تکمیل شد.
این برج در روز ۱۶ مهر ۱۳۸۷، با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای اسلامی شهر تهران و محمدباقر قالیباف به سمت شهردار تهران با شعار آسمان نزدیک است افتتاح گردید.
برج میلاد از پنج قسمت ، شالوده، ساختمان پای برج (لابی)، بدنه اصلی برج، سازه رأس و دکل تشکیل شد.
این برج سازهی بتنی دارد که پایه اصلی برج بتن آرمه میباشد. ارتفاع آن ۳۱۵ متر از روی زمین طبیعی با مقطع حجرهای (سلولار) است، که حدود ۳۳۰۰۰ مترمکعب بتن در آن مصرف گردید.
6 آسانسور شیشهای در سه طرف بدنه برج قرار دارد،که هر یک با ظرفیت ۲۵ نفر با سرعت متوسط هفت متر بر ثانیه، بازدیدکنندگان را به بالای برج میرسانند.
نگهداری از برج میلاد ماهانه ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومان هزینه در بر دارد.
رستوران گردان برج میلاد بزرگترین رستوران گردان جهان محسوب میگردد.
نمای ۳۶۰ درجه به کلانشهر تهران از جذابیتهای اصلی برج میلاد میباشد، و همین ویژگی اولین دلیل تبدیل این سازه به یکی از قطبهای گردشگری پایتخت شد.

بلیط بازدید :
اگر خواهان قدم زدن در محوطه برج میلاد و تماشا عظمت این آسمان خراش هستید نیازی به تهیه بلیط نخواهید داشت. اما در صورت تمایل به ورود در ساختمان برج میلاد، باید بلیط تهیه فرمایید. بلیت ورودی برج میلاد دو نوع میباشد..
اگر تمایل به بازدید از چهار طبقه بالایی برج که شامل گنبد آسمان، موزه دست نوشته ها، هدایای شهرداری، سکوی دید باز و موزه مشاهیر است، باشید. باید بلیت اول را تهیه فرمایید. اما اگر ب تنها از طبقه هفتم و سکوی دید باز بازدید میکنید، باید بلیط دوم را تهیه بفرمایید.
البته ناگفته نماند که در صورت وجود شرایط جوی نامناسب امکان بازدید از سکوی دید وجود ندارد.
اطلاعات دسترسی :
آدرس :تهران، بزرگراه همت غرب به شرق، خروجی شیخ فضل الله جنوب، مسیر اختصاصی برج میلاد تهران.
تلفن : 0218585
ساعت بازدید از برج میلاد: از ساعت 9:00 تا 18:00
مسیرهای دسترسی :
بهترین وسیله نقلیه برای رسیدن به بلند ترین برج ایران، خودروی شخصی است . چرا که موقعیت جغرافیایی این برج دسترسی خوبی به خطوط نقلیه عمومی ندارد. نزدیکترین ایستگاه مترو به برج، ایستگاههای شهید همت و مصلی در مترو تهران میباشد . بعد از پیادهشدن از این ایستگاهها باید از طریق تاکسی یا اتوبوس باقی مسیر را در بزرگراه همت بگذرانید، تا به مقصد برسید. همچنین ایستگاه بیمارستان میلاد، نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به برج میلاد میباشد. و در بزرگراه همت واقع گردیده است. البته لازم به ذکر است، که دسترسی به برج میلاد از طریق وسایل نقلیه عمومی با اتمام ساخت ایستگاه مترو برج میلاد فوقالعاده میباشد..
از طریق سه مسیر میتوان، با خودروی شخصی، به برج میلاد رسید. این مسیرها از سه بزرگراه شیخ فضلالله نوری، حکیم و همت به برج دسترسی دارند.
۱ـ بزرگراه شیخ فضلالله نوری، ورودی بزرگراه شهید همت، کنارگذر اختصاصی برج میلاد.
۲ـ بزرگراه حکیم غرب، بعد از بزرگراه چمران، ورودی اختصاصی برج میلاد.
۳ـ بزرگراه همت شرق، خروجی بزرگراه شیخ فضلالله نوری جنوب، پل کابلی اختصاصی برج میلاد.
معماری و بخشهای مختلف ساختمان برج :
این برج در کنار عمارت های تاریخی، خانه های قدیمی، موزه های معروف و پارک های تهران به عنوان یکی از قطب های گردشگری شهر قرار گرفت .
در طبقات مختلف این برج مخابراتی بخش های اداری، تجاری، گردشگری (رستوران، سالن های چند منظوره، موزه و …) واقع گردید ، که در زمینه ارتباطات ،کاربری گستردهای در تسهیل ارتباط بیسیم در سطح شهر تهران، بهینه سازی و گسترش پوشش فرکانسهای رادیویی وتلویزیونی و ایجاد زیر ساخت مطلوب برای تلویزیونهای دیجیتال دارد.
معماری و الگوی برج میلاد بسیار شبه برج منارا در کوالالامپور در مالزی طراحی شد. بیشترین قطر برج میلاد مربوط به ساختمان راس آن است. که در ارتفاع ۲۸۰ متری زمین قرار گرفت و قطر آن ۶۰ متر است.
همچنین این برج از معماری خاص و دقت ساخت بسیار بالایی برخوردار میباشد، به طوری که هر بلاک بتنی به کار رفته، در این ساختمان و هر جوش انجام شده، دارای شناسنامه مخصوص به خود هستند. وزن این سازه در حدود ۱۵۰ هزار تن میباشد. همچنین ۱۷ هزار متر مکعب شیشه در آن به استفاده شد.
دقت ساخت این برج منحصر به فرد است. ابزارهایی در قیمت پی و بدنه این برج به کار رفته که تا به صورت دقیق عملکرد نیروهای وارد شده بر ساختمان را بررسی نمایند.
بدنه برج، شامل هسته مرکزی و چهار عدد باله میباشد. که درونهسته مرکزی سه حجره به آسانسورها و یک حجره به راه پله اضطراری اختصاص میابد .۶ آسانسور شیشهای در سه طرف بدنه برج، قرار میگیرد. تعداد پله های این سازه 1693 عدد میباشد.
در اصل معماری و شکل برج میلاد طوری است که از اجزای زیر تشکیل میشود :
دکل آنتن :
پایینترین قسمت این دکل ۱۲۰ متری بهصورت یک ۱۶ ضلعی و بالاترین قسمت آن مربع شکل میباشد. سازه دکل از فولاد ضد خوردگی ساخته و در رأس آن سه نوع آنتن فرستنده قرار میگیرد. همینطور یک آسانسور با ظرفیت دو نفر برای انتقال تکنسینها و تجهیزات به ارتفاع ۷۰ متری ساختهو دسترسی به بخشهای دیگر از طریق پلههای استخری امکانپذیر میشود.
ساختمان رأس :
مهمترین بخش ساخته و مورد استفاده این برج، ساختمان رأس است. که با زیربنایی به وسعت ۱۲ هزار مترمربع از بزرگترین ساختمانهای رأس برجهای مخابراتی جهان بحساب می آید. بدنه بیرونی این ساختمان نمای شیشهای دارد. که دید ۳۶۰ درجه از مناظر تهران را امکانپذیر می نماید. این قسمت از 12 طبقه تشکیل شده است. شامل گنبد آسمان، رستورانگردان، سکوی دید بازوبسته، موزه مشاهیر، تریا، گالریهای هنری، طبقات اختصاصی مخابرات و تلویزیون را میشود.
سازه ۲۱۰۰ تنی و بالایی برج میلاد که مهمترین بخش برج هم به حساب میآید، ساختمان بالای برج نامگذاری گردید.لازم به ذکر است این ساختمان لقب «بزرگترین سازه راس» در بین همه برجهای مخابراتی دنیا را به خود اختصاص میدهد. ساختمان راس برج، ۱۲ هزار متر مربع هم وسعت دارد. بیشترین قطر برج میلاد ۶۰ متر میباشد، که در این ساختمان و در ارتفاع ۲۸۴ متری واقع گدید. این سازه متشکل از دو قسمت اصلی به نام های سبد فلزی و سازه فوقانی میباشد .
طبقه اول این ساختمان منطقهای امن در مواقع آتش سوزی و بحران است و در طبقه دوم و سوم هم تاسیسات مکانیکی و برقی ساختمان قرار میگیرد.
ساختمان پای برج :
جنس ساختمان پای برج بتنی است. و با شش طبقه مجزا که دارای دوطبقه زیرزمین، طبقه همکف و سهطبقه روی زمین میباشد. طبقات زیرزمین، همکف، اول و دوم بهطور عمده به بخش اداری، تأسیسات و مرکز داده اختصاص میابند.
طبقات اول تا سوم رستورانهای بینالمللی، تریا و ۸۳ واحد تجاری را درون خود جای میدهند. در اجرای سقف قوسیشکل لابی، از قالب بندی چوب و طرح هندسی ایرانی استفاده شده که از شاهکارهای معماری معاصر به حساب می آید. وسعت این ساختمان در حدود ۱۷ هزار متر مربع میباشد.
شفت :
شفت برج تنها برای عبور تأسیسات و آسانسورهای پرسرعت مورداستفاده قرار میگیرد؛ و امکان ورود و بازدید عموم از این بخش وجود ندارد.
خلاصه ای از معماری برج میلاد :
- طرح کلی برج طبق یک هشتضلعی ساخته شد. و شامل بخشهای لابی، شفت، ساختمان راس و دکل آنتن مخابراتی در بالاترین قسمت است.
- بزرگترین قطر بنا در ارتفاع ۲۸۰ متری است و برابر ۶۰ متر است.
- اگر به طراحی این برج دقیق شوید، متوجه نقش پر رنگ خلاقیت در اشکال هندسی می شوید.
- جالب است بدانید، که وزن این برج در حدود ۱۵۰ هزار تن و وزن اسکلت فلزی آن در حدود ۲ هزار تن است. و مجموع شیشه بهکاررفته در این سازه را میتوان، در حدود ۱۷ هزار مترمربع تخمین زد.
- قسمت لابی یا همان ساختمان ورودی واقع در پای برج، شامل دو طبقه زیرزمین، یک طبقه همکف و سه طبقه فوقانی است.
- شفت ستون بتنی برج نام دارد که شامل 6 آسانسور پرسرعت است. که با سرعت ۷ متر بر ثانیه در طول برج حرکت میکنند.
- قسمت اصلی برج، سازه سبدشکل در راس آن به حساب می آید، که دارای معماری قابل چشمگیری است و شامل ۱۲ طبقه میشود.
- دکل آنتن در قسمت نهایی، از جنس فولاد با خاصیت ضدخوردگی میباشد. این قسمت از سازه برج میلاد، ستونی با ۱۲۰ متر ارتفاع دارد .
- دکل مخابراتی شامل ۴ بخش میشود که یک قسمت مربوط به آنتنهای مخابراتی عمومی و مابقی برای تقویت آنتنهای آنالوگ و دیجیتال تلویزیونی میباشد.
- نام طراح برج محمدرضا حافظی است. حافظی عضو هیئتعلمی دانشگاه مدرس و فارغالتحصیل معماری از دانشگاه شهید بهشتی میباشد. او مدرک دکتری مدیریت از آلمان را دارد، همچنین سمتهای مهمی همچون رئیس انجمن خیرین مدرسهساز کشور و عضو کمیسیون ملی یونسکو را عهده دار است.