عکاسی و معماری

تلفیق هنرِ معماری و عکاسی

عکاسی معماری:

معماری قطعه کوچکی در این معادله انسانی است. با این حال، برای ما که در این حرفه هستیم، معتقدیم که این حرفه پتانسیل ایجاد تغییر، غنی‌سازی تجربیات انسانی، شکستن موانع سوء تفاهم، و ایجاد زمینه‌ای زیبا برای همه صحنه های زندگی را دارد. بطور کلی معماری را می توان گفت، پروسه برنامه ریزی، طراحی، مهندسی و ساخت سازه های انسانی، از جمله طراحی فضای داخلی و خارجی ساختمان ها است.

بطور کل ساختمان ها جز مهمترین و پر استفاده ترین سازه های دست بشر هستند. چرا که ما در دنیای مدرنیته بیشترین زمان خود را در ساختمان های مختلف و متعدد صرف میکنیم. بلکه میتوان آنها را سمبل های نمادین تاریخی دانست، که ما را به گذشته های دور متصل میکنند، و اطلاعات زیادی از زندگی گذشتگان اعم از تاریخ، فرهنگ، هنر، بما انتقال می دهند. عکاسی معماری به زیبایی هرچه تمام تر زمان محبوس در ساختمان ها را به تصویر میکشد، در حالی که ساختمان ها هر روزه در حال بازسازی ، نوسازی و تخریب هستند.

در ابتدا ، می توان گفت عکاسی معماری هیچ تفاوت خاصی با ژانر های دیگر عکاسی ندارد. اما از آنجایی که ما در این نوع عکاسی با ارتفاع های بلند ساختمان ها و برج ها سر و کار داریم ، نیازمند به راهکار ها و تجهیزات مخصوصی هستیم، که بتوانیم در عکس های خود پرسپکتیو ،نور و کادر بندی خوبی به دست آوریم.

عکاسی معماری به دو بخش تقسیم میشود:

  • عکاسی معماری داخلی، و عکاسی معماری خارجی.

1_عکاسی معماری داخلی:

این نوع سبک عکاسی به فضای داخلی ساختمان میپردازد. و در واقع دکوراسیون و دیزاین داخلی ساختمان ها را به تصویر میکشد. معماری داخلی به گونه ایست که، شما درگیر چالش و فراز و نشیب های بیشتری میشوید. چرا که نور طبیعی کمتری در فضای داخلی ساختمان ها وجود دارد.عکاسان معماری داخلی، همیشه به دنبال منبع نور مناسبی برای گرفتن عکس های خود هستند. که حتی اگر در دسترس نباشد، از تجهیزات جانبی نورپردازی خود استفاده میکنند. مهمترین خصوصیت این نوع عکاسی عنصریست بنام، << فضا>> که به همین علت است، که برخی عکاسان از لنز های واید استفاده میکنند. تا بتوانند کل محیط یا درصد بیشتری از محیط پیرامون خود را، عکاسی کنند.

2_عکاسی معماری خارجی:

این سبک عکاسی، قصد ثبت کردن نمای خارجی ساختمان‌ها را دارد. و چون در فضای آزاد است، نور طبیعی بسیار خوبی دارد، که عکاسی را راحت‌تر می کند. نمای خارجی تمامی ساختمان‌ها منحصربفردند، و هر ساختمانی تزئینات نما، پنجره، زوایا و خطوط متفاوتی دارد. که همه سوژه‌های خوبی برای عکاسی هستند.

راهنمای گام به گام عکاسی معماری:

کند و کاو کنید:

هر ساختمانی گذشته ی خودش را دارد. در مورد معمار ساختمان، سبک معماری و تاریخی که ساخته شده تحقیق کنید، تا درک بهتری نسبت به سازه‌ای که قصد عکاسی از آن دارید را بدست بیاورید.

اولین چیزی که شما را جذب میکند چیست؟

وقتی که رو به‌روی آن ساختمان می‌ایستید، یا وارد آن می‌شوید، ابتدا دور و بر چرخی بزنید، و همه چیز را با دقت بررسی کنید. چه چیزی توجه شما را به خود جلب می‌کند؟ چشم شما بیشتر به کدام قسمت کشیده می‌شود؟ بگذارید حس ششم شما راهنمای شما برای عکاسی باشد.

  •  

چشم انداز کلی را ثبت کنید:

ساختمان را به عنوان بخشی از محیط اطرافش ثبت کنید. از افق آسمان، خیابان، ساختمان‌های اطراف و حتی عناصر انسانی برای روح زندگی بخشیدن به عکس های خود استفاده کنید.

  •  

روی جزئیات تمرکز کنید:

اگر راجع به معماری سازه‌ تحقیق کرده باشید، حتما جزئیات کوچک و جالبی در مورد آن وجود دارد، که شاید علاقه‌مند به ثبت آنها باشید. حتی اگر تحقیقی هم نکرده باشید، هر سازه‌ ای قسمت‌های جذاب و منحصر به فردی دارد. مثلا به شکل سقف و متریالی که از آن ساخته شده دقت کنید. به دنبال الگو یا سایر عناصر دیزاین یا سمبل و نمادهای غیرمعمول که در طراحی سازه به‌ کار رفته‌اند، بگردید. ثبت این جزئیات ظریف به اندازه‌ی ثبت نمای کلی سازه در عکاسی معماری حائز اهمیت است.

  •  

سازه‌ها یا اتاق‌های دیگر را نیز در عکس‌های خود بگنجانید.

اگر سازه‌های دیگری آن اطراف وجود دارد، که به طرز جالب توجه‌ای مشابه یا متضاد سوژه شما هستند، تلاش کنید، تا آنها را در عکس‌های خود بگنجانید. در عکاسی معماری داخلی، می‌توانید، سوژه خود را از داخل اتاق یا راهروی کناری که به شما پرسپکتیو متفاوتی می‌ دهد، ثبت کنید. عکاسی کردن به این سبک، به تصاویر شما پیچیدگی، عمق و جذابیت بیشتری می‌ بخشد.

از تمام زوایا عکاسی کنید.

به دنبال زوایا، پرسپکتیو و چشم‌اندازهای متفاوت برای به تصویرکشیدن سوژه‌ی خود باشید. مثلا، آیا می‌توانید فضای داخلی ساختمان را از بالا عکاسی کنید یا از نمای پنجره؟ یا مثالی دیگر، آیا می‌شود پل را از زاویه دید پایین عکاسی کرد؟ یا آیا این ساختمان نمای بهتری از بالا و آسمان دارد، یا از پایین و خیابان؟

بهترین دوربین‌ها:

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

تجهیزات جانبی:

ترایپاد: فرقی نمی‌ کند، که از یک لنز سنگین تله فوتو استفاده می‌ کنید، یا در حال گرفتن یک اورکسپوژر (overexposure) طولانی، از یک سازه‌ معماری هستید، زیرا ترایپاد به شما کمک می‌ کند، که دوربین را روی یک تکیه‌گاه محکم به مدت طولانی ثابت نگه دارید.

فلش: برای شات‌های معماری، فلش به شما کمک می‌ کند که تصاویر پرنورتر و واضح‌تری را ثبت کنید. خصوصا وقتی که قصد عکاسی از فضای داخلی یک سازه را دارید و نور طبیعی کافی در فضا وجود ندارد.

لنزهای دوربین استاندارد: یک لنز زوم استاندارد یا پرایم برای ثبت تصاویر معماری، چه داخلی و چه خارجی، کفایت می‌کند.

لنزهای دوربین تخصصی: به عکاسان معماری این امکان را می‌دهد، که خلاق‌تر باشند، و پرسپکتیو و عمق میدان‌های مختلفی را امتحان کنند. مثلا لنزهای تیلت شیفت عمق میدان کوچکی ایجاد کرده، و با حس مقیاس بیننده بازی می‌ کنند. و لنز های واید در مقایسه با لنز های استاندارد بخش بزرگ‌تری از فضا را ثبت می‌کنند. و یا لنزهای Fish-Eye با تحریف واقعیت، فضای سوررئال و جالبی خلق می‌ کنند.

راهکار های مؤثر در عکاسی معماری:

بهترین روش برای اینکه بتوانید تصاویر با کیفیت معماری بگیرید، این است که دوربین را عمود بر خطوط افقی ساختمان نگه دارید. پرسپکتیو را کنترل کنید و به دنبال تقارن، خطوط موازی یا عمود در سازه بگردید.

عمق میدان زیاد به شما کمک می‌ کند، که هم پس‌زمینه و هم سوژه را در شارپنس و وضوح یکسان ثبت کنید. منتظر تغییر نور بمانید، و تغییرات سایه و نور را روی پنجره‌ها و ستون‌های سازه ثبت کنید. اگر نور در آن زمان مناسب نیست، تنظیمات دوربین را با تغییر مثلث نوردهی یا ایزو، سرعت شاتر و دیافراگم تغییر دهید.

از خطوط و اشکال هندسی و تر و تمیز سازه که حسی از تقارن را انتقال می‌دهند عکاسی کنید و به دنبال اشکال منحنی و ریتم‌های متفاوت بگردید؛ چرا که به تصاویر «ساکن» شما جنبش و پویایی می‌بخشند. خصوصا، سازه‌های مدرن پر از این خطوط، اشکال و ریتم‌ها هستند در حالی که سازه‌های قدیمی‌تر و تاریخی‌تر، معماری پرجرئیات‌تر و سبملیک‌تری دارند.

از آنجایی که هر سوژه و صحنه‌ی عکاسی متفاوت است، با تنظیمات سرعت شاتر، ایزو و دیافراگم بازی کنید. و از هر صحنه سه نسخه با نور کم، نور مناسب و نور زیاد بگیرید و ببینید از کدام یکی بیشتر خوشتان می‌آید و کدام مود و حال و هوای جالب‌تری را به بیننده انتقال می‌دهد. زیاد در این مرحله کمال‌گرا نباشید، و سعی کنید فقط از پروسه‌ی عکاسی لذت ببرید. (شاید برای شما جالب باشد که بدانید تکنیک‌هایی مثل HDR وجود دارد که در آن شما میتوانید چندین عکس از یک سوژه با نوردهی‌های متفاوت را با یکدیگر ترکیب کنید و به یک تصویر با نوردهی ایده‌آل برسید.

شاید یک تصویر معماری ایده‌آل برای شما این باشد، که فقط از سازه عکاسی کنید. و مطمئن شوید که کسی وارد کادر شما نمی‎شود. اما وجود عناصر انسانی می‌توانند در عکاسی معماری جذاب باشند؛ زیرا که به عنوان مقیاس اندازه به کار می‌ روند، و عظمت سازه را در مقایسه با سایز انسان نشان می‌دهند.

سعی کنید سازه را در طبیعی‌ترین حالت خودش به نمایش بگذارید. مثلا، اگر لکه‌ای روی یکی از پنجره‌ها وجود دارد سعی نکنید آن را پاک کنید؛ بلکه حتی آن را به وضوح نشان دهید و با استفاده از آن داستانی را برای بیننده شرح دهید.

عکس از لانگ میوزیم وست باند.

عکاس: پاول پانجکو.

برنده عکاسی معماری سال2018.

این موزه در سال ۲۰۱۲ توسط ( یک زن و شوهر میلیاردر چینی ساخته شده است، و در زمان خودش بزرگ‌ ترین موزه خصوصی چین شناخته می‌شد.)

کلام آخر:

عکاسی معماری جز یکی از جذاب‌ ترین ژانرهای عکاسی است. بویژه اگر علاقه مند به معماری، شکل‌ها و فرم های هندسی و جزئیات ظریف در ساختمان‌ها هستید. این مهارت به ما می‌ فهماند، که ساختمان‌ها و سازه‌های انسانی نیز می‌ توانند، زیبا و در عین حال روح انگیز باشند. و در واقع یکی از بهترین سوژه‌ها برای عکاسی هستند. عکاسی معماری نه تنها زیبایی و «فرم پنهان» را در محیط زندگی ما به تصویر می‌کشد، بلکه به ما این شانس را می‌دهد، که با دقت و آگاهی بیشتری به فضای اطراف خود، خصوصا ساختمان‌ها، توجه کنیم. و بار دیگر عظمت و خلاقیت را در این سازه‌های انسانی تحسین کنیم.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *